4.1 Profit and loss:
1 Assume that you have a friend who is a merchant who sells chocolate and biscuits in addition to other items
1. He sells chocolate at 11Rs after buying them at 10Rs
2. He sells biscuit packet at 23 Rs after buying them at 20Rs
If he wants more profit from his sales, what do you suggest him to sell more of chocolate or more biscuit packets?
2 A shop keeper buys 1000 coconuts by paying Rs 6000. Of these 100 coconuts were spoiled. If he sells remaining coconuts at Rs 5, did he incur loss or profit?
We shall learn to solve these types of problems in this and subsequent lessons
You must have heard the word percentage very often (% marks, % rate of interest, %pass in the board examination…)
The word percent can be split as per and cent and means per 100
Definition: ‘Percentage’ is a fraction with denominator as 100 and is represented by the symbol %.
Examples are :
7% = 7 out of 100 = 7/100 = 0.07
0.025 = 0.025*100% = 2.5%
1/5 = 1/5*100% = 20%
100% means 100 out of 100
4.1.1 Example 1:
Let your marks in mathematics be as given below:
1) In the first monthly test it is 15 out of 25 ( 15/25)
2) In the Mid term examination it is 65 out of 100(65/100)
3) In the third monthly test it is 34 out of 50(34/50)
4) In the final examination it is 105 out of 150( 105/150)
With the above data how can we compare your progress in Mathematics in a year?
You must have thought why not conduct examination for 100 marks always, so that comparison is easy. We can use percentage calculation to measure the progress.
For calculating % we convert the basis of comparison (denominator) to 100
Let us convert the basis of comparison to 100 in case of above example
1. The marks scored in the first test can be represented as
For 25, the marks is 15
For 100 how much? = (15/25)*100 = 60
Thus the marks got in the first monthly test is 60%
2. Since the mid term exam is based on 100, conversion is not required and hence marks got is 65%
3. The marks in the third monthly test can be represented as
For 50, the marks is 34
For 100 how much? = (34/50)*100 = 68
Thus the marks got in the first monthly test is 68%
4. The marks got in the in the final examination can be represented as
For 150, the marks is 105
For 100 how much? = (105/150)*100 = 35*2 = 70
Thus the marks got in the final examination is 70%
We conclude that marks scored in mathematics are 60%, 65%, 68% and 70%.
4.1.1 Problem 1: An architect’s fees are worked out at 10% of the first Rs. 25,000 and 4% on the reminder of cost. If the cost of house is Rs. 1, 50,000 find out
(1) Architect’s fee
(2) Express the architect’s fee as % to the total cost
The cost of house can be split as25,000 and 1,50,000(1,50,000 = 25000+125000)
Since Architects fee are different for different amount, we need to be calculate the fee separately on 25,000 and 125000
1. Architect’s fee on 25,000 is 10%
10% on 25,000 = 25000*10/100 = 2500
2. Architect’s fee on 1,25,000 is 4%
4 % on 125000= 125000 *4/100 = 5000
Total fee = 2500+5000 = 7500
For the total cost of house of Rs. 1, 50,000 his fee is Rs 7500
For a cost of Rs 100 the fee is =(7500/150000 )*100 =5
Thus we can say the architect has charged a fee of 5% on the total cost
5% of 150000 = (5/100)* 150000 = 7500, which is the fee charged by the architect and hence our answer is correct
4.1.1 Problem 2: Government of
1) Of the total income, tax is not collected on the first Rs.1,00,000
2) On the next 1 Lakh rate of tax is 10%
3) On the rest of the income tax rate is 15%
4) In addition, on the total tax collected it charges an educational cess(levy) of 2%
Find out the following for an individual whose income is Rs 4,00,000
(1) Total tax paid by the individual
(2) Express the total tax as % to the total income
Total income = 4, 00,000
Non taxable income = 1, 00,000
Taxable income = 3, 00,000
Since the tax rates are different for different amount, this taxable income needs to be split as 1,00,000 and 2,00,000. We also need to be calculate tax separately on these two amounts.
1) On the first 1 Lakh the tax is at 10%
10% Tax on 1,00,000 = 100000*10/100 = 10,000
2) On the next 2 Lakhs the tax is at 15%
15% Tax on 2,00,000 = 200000*15/100 = 30,000
Thus the total Income tax to be paid is 40,000(10,000+30,000)
In addition to tax am educational cess of 2% has to be paid
2% cess on 40,000 = = 40000*2/100 = 800
Total tax payable is = I.Tax +cess = 40000+800 = 40800
On the total income of Rs. 4, 00,000, tax is Rs 40800
On an income of Rs 100 the tax is = (40800/400000)*100 =10.2%
Thus we can say the tax payable by this individual is 10.2%
10.2% of 400000 = (10.2/100)* 400000 = 40800, which is the total tax to be paid by the individual.
4.1.1 Problem 3: The population of a town is 24,000. If the number of males is increased by 6% and that of females by 9%, the population would be 25,620 . Find the number of females in the town.
Let x be the number of males in the town. Then 24,000-x will be number of females
Since the increase in males is 6% , the increase in males = x*6/100
Since the increase in females is 9% , the increase in females = (24000-x)*9/100
= x*6/100 + (24000-x)*9/100
=6x/100+ 240*9 -9x/100 = 2160-3x/100
The total population = original population + increase = 24,000 + 2160-3x/100
This is given to be 25,620
25620 = 26160 -3x/100
3x/100 = 26160-25620 (Add 3x/100 to both sides and subtract 25620 from both sides)
3x/100 = 540 3x = 540*100(multiply both sides by 100) x = 18000
Thus number of males are 18,000 and number of females is 6000
Since the increase in males is 6%, the increase in number of males = 18000*6/100 = 1080
Since the increase in females is 9%, the increase in number of females = 6000*9/100 = 540
Total increase = 1080+540 = 1620
Thus the total population = original population + increase = 24,000 + 1620= 25620, which is as given in the problem.
4.1.1 Problem 4: Divide the sum of Rs 45,500 among three persons A,B, C in such a way that A gets (33)1/3% more than B and C gets 60% of A and B together get.
Let x be the amount got B
Since A gets 33 1/3 % more than B the amount got by A = amount got by B +(33) 1/3 % of B = x+ 33(1/3)x/100 = x+(1/3)x = 4x/3
The amount got by A and B together = 4x/3+x = 7x/3
Since C gets 60% more than what A and B got together,
Amount got by C= 60% of (amount got by A and B together)
= (7x/3)*60/100 = 7x/5
The amount got by A+ amount got by B and amount got by C = 4x/3+x+7x/5
= (20x+15x+21x)/15 (15 is LCM of 3 and 5)
It is given that the total amount distributed is 45,500
45500 = 56x/15
On simplification we get x = 12187.5 which is the amount got by B
Amount got by A = Amount got by B +(33) 1/3 % of B
= 12187.5 + 33(1/3)% of 12187.5 = 12187.5+ 4062.5 =16250
Amount got By A and B = 16250+12187.5 =28437.5
Amount got by C= 60% of (amount got by A and B together)
= .6*28437.5 = 17062.5
Check the following:
1. 16250 is (33)(1/3)% more than 12187.5
2. 17062.5 is 60% of (12187.5+16250)
4.1.2 Profit and Loss
You must have been to provision stores to buy daily requirements. The merchant sells items at a price to you after he buys same from the market or a producer of items.
The price at which the item is sold is called ‘selling price(SP)’. In order to sell items to you, he has to buy these items from some one, may be from a producer or from another merchant.
The price at which the item is purchased is called ‘Cost price(CP)’
The merchant has his own expenses (He pays rent for the shop, pays for electricity bills, and pays salary to employees…). For this reason the seller has to sell items at a price more than the price at which he has bought the items.
The extra money he gets is difference between selling price and cost price. It is called profit.
Profit = SP-CP ( SP>CP)
There can be situations where a merchant wants to get rid of old stock of items. In such cases, he may sell items at a price less than the purchase price. In such cases he incurs loss.
Loss = CP-SP ( SP<CP)
Though we may buy items in smaller quantities from the merchant, the merchant always purchases items in large quantities.
Since the merchant buys in large quantities he gets some reduction in prices from the first (original) supplier.
The price at which goods are bought or sold on a large scale is called ‘Wholesale price’
The price at which goods are bought or sold on a small scale is called ‘Retail price’
Whole sale price is always < Retail Price.
Suppose a shop owner is a friend of yours. Apart from selling other items assume he sells chocolates and biscuits as follows:
1. He sells a bar of chocolate at 11 Rupees which was purchased by him at 10 Rupees
2. He sells a packet of biscuits at 23 Rupees which was purchased by him at 20 Rupees
He wants to make more profit. For that, he is not sure whether he should sell more biscuits or more chocolates. Since you are a student of mathematics he wants your advice!. What will you suggest to sell more chocolates or more biscuits?
In the first case for every chocolate of 10Rs,
he got a profit of 1Rs.
So, for chocolates of 100 Rs (=10Chcokolate bars)
his profit was 10Rs(=10*1)
In the second case for every biscuit pack of 20Rs,
he got a profit of 3Rs.
So, for biscuits of 100 Rs (=5 packs)
his profit was 15 Rs (=5*3)
So, for same amount of sale (=100 Rs),
he gets 5 Rs(=15-10) extra if he sells biscuit packs.
Thus it is profitable to sell more biscuits than chocolates.
What did we do? In both the case we arrived at his profit on sale of 100Rs (%) to Cost Price (CP).
The ‘profit percentage’ is the profit made on a Cost price of 100Rs.
There could be losses on sales also
The ‘loss percentage’ is the loss made on a Cost price of 100Rs.
The formulas used for various calculations are:
Profit = SP-CP
Loss = CP-SP
Profit % = Profit*100/C.P.
Loss % = Loss*100/C.P.
4.1.2 Problem 1: A grocer mixed 3 kg of tea powder at Rs 180Rs per kg with 2kg of tea powder at Rs.130 per kg. If he sells the mixture of two at Rs 192 per kg. Did he make profit or loss and what is the percentage?
1. Cost of 3kg tea powder @180 Rs = 3*180*3 = Rs 540
2. Cost of 2kg tea powder @130 Rs = 2*130*2 = Rs 260
Total cost of tea powder = Rs 800
By mixing tea powders he will have total of 5 kg of tea powder.
His sale price of 5kg at Rs 192 = 192*5 = Rs. 960
Since SP > CP, he has made a profit
Profit = SP-CP = 1080-800 = 160
Profit % = Profit*100/C.P = 160*100/800 = 20%
4.1.2 Problem 2: A coconut seller purchased 1000 coconuts for Rs.6000. Unfortunately 100 coconuts were rotten. He sold remaining coconuts at Rs each. Find the profit %.
Since 100 coconuts were rotten the seller was left with only 900 coconuts.
The money he got by selling 900 coconuts at Rs.5 = 900*5 = 4500
Since SP> CP he has made a loss = CP-SP =6000-4500 = 1500.
Loss % = Loss*100/C.P.= 1500*100/6000 = 25%
4.1.2 Problem 3 : A shop keeper makes a business of Rs 37,125 in a month. He spends Rs 25,000 for purchase of items. He pays Rs 9000 towards rent, salary to employees and other expenses. Find the profit or loss percentage
His expenses (equivalent to CP) are Rs 34,000(=25,000+9000)
His income (equivalent to SP) = 37,125
Since SP>CP, he has a made a profit of SP-CP= 37,125-34,000 = 3125
Profit % = Profit*100/C.P = 3125*100/34000 =9.19%
If we are given selling price(SP) and profit or loss % , we can find cost price by the formula
CP = 100*SP/(100+Profit%) when there is a profit
CP = 100*SP/(100-Loss%) when there is a loss
4.1.2 Problem 4: A fruit seller cuts a papaya into 12pieces and sells each piece at Rs 2.50.If he gains 50% find the cost price of papaya fruit
Since Papaya fruit is cut in to 12 pieces and selling price of each is Rs 2.50
Selling price of papaya(SP) = 2.50*12 = Rs 30.
His profit% is given as 50. We are required to find CP
Since he has made a profit of 50%
CP = 100*SP/(100+Profit%) = 100*30/(100+50) = 100*30/150 = 20 Rs
SP =30 and CP=20
Profit = SP-CP = 30-20 = 10
Profit % = Profit*100/C.P = 10*100/20 = 50% which is the gain as given.
4.1.2 Problem 5: If a vegetable vendor sells 10 Kg of beans at Rs71.25 and incurs a loss of 5%, What is his cost price?
Since he has made loss of 5%
CP = 100*SP/(100-Loss%) = 100*71.25/(100-5) = 100*71.25/95 = 75Rs
SP =71.25 and CP=75
Loss = CP-SP = 75-71.25 = 3.75 Rs
Loss % = Loss*100/C.P = 3.75*100/75 = 5% which is the loss% as given.
If we are given Cost price(CP) and profit or loss % , we can find List price by the formula
SP = (100+Profit %)*CP/100 when there is a profit.
SP = (100-Loss %)*CP/100 when there is a loss.
4.1.2 Problem 6: Let us understand how an item manufactured by a manufacturer reaches a buyer. Firstly, the item is manufactured by a manufacturer. Then, the manufacturer sells the items to a Wholesale merchant. Then the wholesale merchant sells the items to retailers. Finally retailer sells the item to Buyer.
A manufacturer gains 50% on each item when an item is sold to a wholesale merchant. Wholesale merchant gains 25% on each item sold to retailer. Retailer gains 10% on each item sold to a buyer. If cost of manufacturing an item is Rs 200. Find out the price paid by an individual.
We need to find SP of an item by Manufacturer, Wholesale Merchant and Retailer.
Since each one is making a profit we need to use the formula: SP = (100+Profit %)*CP/100
SP of a manufacturer = (100+50)*200/100 = 300Rs ( CP of a Manufacturer is 200)
SP of a Wholesale merchant = (100+25)*300/100 = 375Rs ( CP of a Wholesale merchant is 300)
SP of a Retailer = (100+10)*375/100 = 412.50 Rs ( CP of a Retailer is 375)
Let us find gain for Manufacturer ,Wholesale merchant,Retailer:
For Retailer SP =412.50 and CP=375
Profit = SP-CP = 412.50-375 = 37.5
Profit % = Profit*100/C.P = 37.5*100/375 = 10% which is the gain as given.
For Wholesale merchant SP =375 and CP=300
Profit = SP-CP = 375-300 = 75
Profit % = Profit*100/C.P = 75*100/300 = 25% which is the gain as given.
For Manufacturer SP =300 and CP=200
Profit = SP-CP = 300-200 = 100
Profit % = Profit*100/C.P = 100*100/200 = 50% which is the gain as given.
4.1.2 Problem 7: By selling an article for Rs 23 a man lost 8%. At what price should he sell it to make a profit of 10%?. What is the cost price of the article?
First we need to calculate CP and then find SP
Since man has lost 8% by selling at Rs 23.
CP = 100*SP/(100-Loss%) = 100*23/(100-8) = 100*23/92 = Rs 25
Since he has to make a profit of 10% on a CP of Rs 25
SP = (100+Profit %)*CP/100 = (100+10)*25/100 = 110*25/100 = Rs.27.5
When the man sold at a loss
CP =25, SP =23: loss = CP-SP = 25-23 =2
When he makes a profit SP=27.5(as Arrived at above) and CP is still =Rs25
he has made a profit = SP-CP = 27.5-25 = 2.5
Profit % = Profit*100/C.P= 2.5*100/25 =10% which is as given
4.1.2 Problem 8: A merchant purchased 1000 cucumbers for Rs.3800.He paid 2% tax and spent Rs.50 on transportation.40 of them were spoiled. At what price should he sell the remaining to gain Rs.1114 on the whole?
Since we want to know his SP, first we need to calculate the CP. The CP should include his purchase price, tax and transportation.
Purchase price of 1000 cucumbers = 3800
Tax at 2% on RS 3800 = 3800*2/100 = 76
Transportation cost = 50
Total CP = 3926
SP = CP+ profit = 3926+1114 = 5040
Since 40 cucumbers were spoilt he could sell only 960
His rate of sale of cucumber = 5040/960 = Rs 5.25
SP = no of cucumbers * rate = 960*5.25 = 5040
Profit = SP-CP = 5040-3926 = 1114 which is as given in the Problem
4.1Summary of learning
Points to remember
Profit = CP-SP (When SP>CP)
Loss = SP-CP (When SP<CP)
Profit % = Profit*100/C.P
Loss % = Loss*100/C.P
CP = 100*SP/(100+Profit%) (when there is a profit)
CP = 100*SP/(100-Loss%) (when there is a loss)
SP = (100+Profit %)*CP/100 (when there is a profit)
SP = (100-Loss %)*CP/100 (when there is a loss)
4.1.2 Problem 9: A man sells a TV set for Rs 6900 and makes a profit of 15%. He sells a second set at a loss of 10%. If on the whole he neither gains nor loses, find the cost price of the second TV set.
SP = 6900. Profit% = 15
We know CP = 100*SP/(100+Profit%). By substituting values we get,
CP = 100*6900/115 = 6000
We also know that Profit = CP-SP and hence
Profit = 6900-6000 = 900
Since in all he does not make any profit or loss, it is clear that he incurs a loss of Rs 900 while selling the second set.
Loss % = Loss*100/C.P
10 = 900*100/CP
And hence CP = 9000
Thus the cost price of second TV set is Rs 9000.
4.1.2 Problem 10: A man bought two transistors which costed him Rs 720. He sold one of them at a loss of 15% and the other at a gain of 19%. If the selling price of both transistors is same find the cost price of each transistor.
Let x be the cost price of first transistor.
The cost price of second transistor is 720-x.
When sold at a loss we know
SP = (100-Loss %)*CP/100
SP = (100-15)*x/100 = 85x/100
Since the 2nd transistor was sold at profit we know
SP = (100+Profit %)*CP/100
SP = (100+19)*(720-x)/100 = 119*(720-x)/100
Since SP of both transistors is same, we have
85x/100 = 119*(720-x)/100
i.e. 85x = 119(720-x) = 119*720 - 119x
i.e. 85x+119x = 119*720
i.e. 204x = 119*720
x = 119*720/204 = Rs 420 which is the cost price of first transistor
The CP of second transistor = 720-x = 720-420 = Rs 300
Verify that above working is correct.